HERKOMST
De Maine Coon komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.  "Maine" komt van de Amerikaanse staat Maine en "Coon" is afkomstig van Racoon of wasbeer en verwijst naar de gelijkenis met de lange, brede staart van dat dier. Tijdens lange zeereizen werden deze prachtige katten meegevoerd naar onze omgeving.  Aan boord van de schepen hielpen ze het muizen- en rattenbestand binnen de perken te houden.

KARAKTER
De Maine Coon is een vriendelijke en steeds goedgehumeurde kat die goed kan omgaan met andere katten en andere huisdieren. Ze zijn aanhankelijk, clownesk en proberen altijd te "helpen" met waar het personeel mee bezig is en zitten vol trucjes maar ook streken. Ze hebben een groot aanpassingvermogen en kunnen daardoor zowel prima op het platteland als in de stad leven.
Opvallend zijn hun zachte mauwtjes en prutteltjes.

VERZORGING
De Maine Coon heeft een halflangharige, zelfreinigende vacht, die door een wekelijkse borstelbeurt eenvoudig in mooie conditie blijft. In de ruiperiode kan de vacht voorzichtig gekamd worden, zodat deze niet beschadigd wordt of gaat klitten. De vacht mag enkel gewassen worden met een speciale shampoo, een hoogst enkele keert.  Oren worden gereinigd met een speciale oorcleaner die je voorzichtig  inmasseert en daarna reinig je met een oorstaafje of tissue.

VACHT
Dicht, halflang, op de buik, flanken en staart duidelijk langer.  De mooie kraag is gewenst.

LICHAAM
Het gespierde lichaam is langer dan hoog.  Coons hebben gespierde poten van gemiddelde lengte met zware botten en grote ronde voeten met haarpluimpjes tussen de tenen. De lange staart reikt wanneer hij teruggelegd wordt op de rug, minimaal tot aan de nek.

KOP
Gemiddelde breedte en hoge jukbeenderen.  Stevige kin die een rechte lijn vormt met neus en bovenlip. De oren zijn groot en breed aan de basis, staan hoog op de kop en wijd uit elkaar. Typisch zijn de oorpluimen.

KLEUREN
Bestaan in alle natuurlijke kleuren, zoals bij de gewone huiskatten.  Er zijn ook verschillende kleuren en vachttekeningen mogelijk. Een Siamees-patroon is ongewenst.

BIJZONDERHEDEN
Zeldzaam zijn witte Maine Coons met blauwe ogen
.

U kunt meer lezen over de Maine Coon op ondermeer de site van de Rasclub Maine Coon.